Tutustu seminaarin puhujiin

12.09.2021

Perjantai 12.11.2021

JARMO AHONEN

Fysioterapeutti, tietokirjailija, Pilates-kouluttaja

Jarmo "Jami" Ahonen on fysioterapeutti, tietokirjailija ja Pilates-kouluttaja. Jami on toiminut DHF:ssa yhdistyksen perustamisesta asti, 20 vuoden ajan, ja oli ensimmäiset 10 vuotta hallituksen puheenjohtaja.

Hän on toiminut myös urheilun saralla ja valmentanut useita maailman huippu-urheilijoita. Jamin lempilapseksi muodostui tanssimaailma vuodesta -86, kun hän aloitti työskentelyn Suomen Kansallisbaletin konsultoivana fysioterapeuttina ja kaksi vuotta myöhemmin kehoaineiden opettajana TEAK:n Tanssitaiteenlaitoksella ja Suomen Kansallisoopperan Balettioppilaitoksessa. Molemmissa kouluissa hän opetti 20 vuotta. Hän on julkaissut yli kymmenen alan oppikirjaa ja viimeisenä runoteoksen. Lisäksi hän on kirjoittanut ahkerasti niin tanssitaiteen julkaisuihin kuin urheilu- ja fysioterapia-alan lehtiin. Jami on toiminut aktiivisesti myös IADMS:ssa (International Association for Dance Medicine and Science) ollen sen hallituksen jäsen 9 vuoden ajan. Lisäksi hän on luennoinut aktiivisesti mm. kyseisen järjestön konferensseissa. Jamin laajin asiantuntemus liittyy biomekaniikkaan ja ihmisen liikkeen ja kehonkäytön kokonaisuuden hallintaan.

TERO SAARINEN

Taiteellinen johtaja, koreografi, tanssija

Tero Saarinen on tehnyt merkittävän kansainvälisen uran sekä tanssijana että koreografina. Hän on luonut yli 40 kantaesitystä, vuonna 1996 perustamalleen Tero Saarinen Companylle sekä tilaustöinä muille ryhmille.

Muun muassa hollantilainen Nederlands Dans Theater (NDT1), ranskalaiset Lyonin, Marseillen sekä Lorrainen baletit, portugalilainen Ballet Gulbenkian, Etelä-Korean Kansallinen tanssiryhmä, israelilainen Batsheva Dance Company, ruotsalainen Göteborgin Oopperan baletti sekä Suomen kansallisbaletti ovat esittäneet Saarisen töitä ohjelmistoissaan.

Tero Saarinen tunnetaan omaperäisestä, tasapainolla ja epätasapainolla leikittelevästä, rujonkauniiksi luonnehditusta liikekielestä ja kehittämästään TERO-tekniikasta. Hänen laajaa kansainvälistä kiitosta saaneille teoksilleen on ominaista myös elämyksellinen kokonaistaideteosmaisuus. Saarinen on saanut lukuisia tunnustuksia taiteellisesta työstään kotimaassa ja kansainvälisesti.                           

kuva: David Thibel

HENNA KAIKULA

sirkustaiteilija, taiteellinen johtaja

Henna valmistui sirkustaiteilijaksi Cirkus Cirköristä vuonna 2003, erityisalanaan käsilläseisonta ja notkeusakrobatia. Hän on työskennellyt sirkustaiteilijana/tanssijana/ näyttelijänä eri mittaluokan projekteissa suurista näyttämöproduktioista kokeellisiin esityksiin nykysirkuksen, tanssin ja teatterin saralla ympäri maailmaa (mm. Cirkus Cirkör, Ruotsi, Kage Physical Theatre ja Strutnfret, Australia, Next Zone Dance Company ja Åben Dans, Tanska, Underbelly ja Acrobat Productions, Iso-Britannia, Myllyteatteri, Krepsko Theatre ja United Snakes, Suomi.) Henna on perustanut ja johtanut nykysirkusryhmä MedAndraOrdin toimintaa 2003-2009 ja niin ikään johtanut yhdessä ohjaaja Alma Lehmuskallion kanssa teatteritaidetta ja nykysirkusta yhdistävää Sivuhenkilöt-ryhmää (Sivuhenkilöt 2016, Mun siivet ei mahdu kahvihuoneeseen 2019). Vuodesta 2015 lähtien Henna on suunnannut esiintyjän työtään entistä enemmän monitaiteisiin projekteihin ja perinteisten teatteri- ja sirkusnäyttämöiden ulkopuolelle, viime vuosina erityisesti luontoon (mm. Metsä - The Forest Project ja Operaatio Paulaharju). Lisäksi Henna on toiminut tuottajana, konseptinsuunnittelijana, asiantuntijatehtävissä sekä teos- ja tapahtumajärjestäjänä.

Henna on toiminut Hiljaisuus-festivaalin taiteellisena johtajana 2016-2019 ja Hiljaisuus-organisaation taiteellisena johtajana 2020-2021. Sirkuksen lisäksi Henna on opiskellut mm. tanssia, näyttelijäntyötä, improvisaatiota, naamiotekniikoita, klovneriaa, hathajoogaa ja psykologiaa.

kuva: Anssi Jokiranta

PIRKKO AHJO

Tanssinopettaja, tanssitaiteen maisteri, koulutuspäällikkö

Pirkko Ahjo on työskennellyt tanssitaiteilijana yli neljänkymmenen vuoden ajan, aloittaen Praesens-ryhmän varatanssijana 1970-luvulla. Opetustyössään hänellä on erityisen kiinnostuksen kohteena tanssinopiskelijan oman liikkeen löytäminen sekä koreografiaprosessi eri-ikäisten oppilaiden ja opiskelijoiden kanssa. Tällä hetkellä Pirkko työskentelee koulutuspäällikkönä Helsingin aikuisopistossa ja opettaa lisäksi koreografiaa Vapaassa tanssikoulussa ja tanssipedagogiikkaa Helsingin seudun kesäyliopistossa. Pirkko on toiminut pitkään tanssialan luottamustehtävissä, muun muassa Suomen tanssi- ja sirkustaiteilijat ry:n hallituksessa sekä edelleen STST:n työhyvinvointityöryhmässä.


MAMMU (MAARIT) RANKANEN

Tanssitaiteilija, taiteellisen tutkimuksen tohtoriopiskelija

Mammu (Maarit) Rankanen s.1968 on helsinkiläinen tanssitaiteilija, pedagogi ja väitöskirjatutkija. Hän on toiminut tanssijana mm. Tommi Kitti Companyssä (2001-2011) ja useissa Kirsi Monnin. teoksissa sekä valmistanut useita soolo- ja ryhmä koreografioita vuodesta 1992 lähtien. Hän toimi Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun nykytanssin lehtorina 2009-2020. Mammu aloitti taiteellisen tutkimuksen tohtoriopinnot Teakin Tutkessa 2019. Nykytanssin lisäksi hän on perehtynyt aasialaisiin ja somaattisiin menetelmiin. 


HENRI HÄNNINEN 

LitK, sirkustaiteilija, valmentaja, kouluttaja

Henri on valmentaja, kouluttaja ja sirkustaiteilija. Valmennus- ja testausopin pääaineopintojen lisäksi hän on opiskellut mm. kognitiivista neurotiedettä, kemiaa ja solubiologiaa. Hänellä on vuosien kokemus parkourin ja useiden eri akrobatialajien opettamisesta sekä ilma-akrobaattina esiintymisestä. Satunnaisia esiintymiskeikkoja hän tekee edelleen.

Tällä hetkellä Henri työskentelee pääosin taito- ja taideliikuntaan erikoistuneena fysiikkavalmentajana (Athletica), kouluttajana ja asiantuntijana (mm. Athletica, Trainer4You) sekä työstää graduaan osana taitoharjoittelun periodisaatiota tutkivaa ryhmää. Sirkus 2.0:aan hän tuo vahvan liikuntatieteellisen tiedon ja huippu-urheilutasoisen valmennusosaamisen.

JOHANNA OSMALA 

Suomen Kansallisbaletin vastaava fysioterapeutti

Johanna Osmala on fysioterapeutti, jolla on lähes 15 vuoden kokemus työskentelystä ammattitanssijoiden ja muiden esiintyvien taiteilijoiden parissa. Hän toimii vastaavana fysioterapeuttina Suomen Kansallisbaletissa vastaten balettitanssijoiden vammojen ennaltaehkäisystä, kuntoutuksesta sekä kokonaisvaltaisen valmennuksen palveluista. Tällä hetkellä hän suorittaa opintoja Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa ja on mukana kahdessa tutkimusryhmässä tutkien tanssivammoja sekä raskaana olevia tanssijoita. Johanna on pitkäaikainen DHF:n hallituksen jäsen ja on toiminut yhdistyksen puheenjohtajana 10 vuoden ajan. Nykyään hän toimii myös kansainvälisen tanssilääketieteen järjestön IADMS:n ohjelmasta ja sisällöstä vastaavassa komiteassa.


SARA SAVIOLA 

Tanssija

Tanssija Suomen Kansallisbaletissa vuodesta 2002. Tanssinut lukemattomissa baletti- ja nykytanssiteoksissa, koreografeina mm. Ohad Naharin, Tero Saarinen, Jorma Uotinen, Jiri Kylián, Marjo Kuusela. Sara on kahden alle kouluikäisen lapsen äiti, ja innostunut puutarhan hoidosta ja käsitöistä.


JARI KARPPINEN

Fysioterapeutti, TtM, väitöskirjatutkija, kouluttaja

Jari Karppinen on fysioterapeutti ja terveystieteiden maisteri, joka työskentelee väitöskirjatutkijana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Väitöskirjassaan hän tutkii, miten vaihdevuodet ja fyysinen aktiivisuus ovat yhteydessä energia-aineenvaihduntaan ja sen terveyteen koko elimistön tasolla. Jarilla on monipuolinen harrastustausta erilaisista taitolajeista, ja hän opettaa myös jooga-, pilates-, notkeusharjoittelu- ja tanssitunteja sekä kouluttaa mm. joogaopettajia.


Meet our speakers

Saturday 13.11.2021

NICO KOLOKYTHAS

MSc, ASCC, Ph.D. Strength and conditioning coach

Nico Kolokythas has over 15 years experience in the athletic development of the adolescent in elite performance in a variety of sports (Judo, Netball, Basketball, Football, Taekwondo, Tennis). He is also currently the strength and conditioning coach for professional martial artists in Mixed Martial Arts. Based at Elmhurst Ballet School, U.K. he completed a PhD in injuries and the adolescent ballet dancer and also works as a consultant for Birmingham Royal Ballet. As part of his studies, he led randomised controlled trials in injury prevention in dance and has now developed an injury prevention intervention called "11+Dance". He is a regular presenter at the International Association of Dance Medicine and Science conference and a regular writer/contributor for One Dance UK's magazine. Since, 2014, Nico has been a visiting lecturer at the University of Wolverhampton, and recently became a visiting lecturer at Bern University. His focus in teaching is on coaching and training methods as well as Motor Learning & Control.


ELSA URMSTON

MSc, PGCAP, FHEA, Dance Educator, Freelance Researcher at London Contemporary Dance School, PhD Education Candidate, Graduate School of Education, University of Exeter

Elsa is a freelance researcher and consultant at London Contemporary Dance School, advising on undergraduate curriculum development and researching the application of periodization to vocational dance education from pedagogical and psychological perspectives. She is also doing a PhD in Education at the Graduate School of Education, University of Exeter, exploring the implications of periodization principles on dance pedagogy and practice.

Her early professional background was as a community dance artist at Suffolk Dance (now DanceEast), then at Norfolk Dance in the early 2000s. Elsa has also worked as the Centre for Advanced Training Manager at DanceEast from 2014-2017. She continues to work in community and education settings as a researcher and evaluator, exploring dance participation and its impact on people's lives from social, psychological and health perspectives with companies such as Made by Katie Green, BEEE Creative, English National Ballet, Dance Umbrella, Crxss Platfxrm, and East London Dance. Elsa mostly teaches in Higher Education having worked at Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, Bird College, Rambert School and University of Bedfordshire over the last few years. Elsa is a trustee of the Essex-based participatory, community and dance education organisation Dance Network Association, and advisor on dance for children and young people for One Dance UK. Until 2021, Elsa was the External Examiner for the BSc and MSc Dance Science programmes at the University of Wolverhampton and was previously Chair of the Dance Educators' Committee for the International Association of Dance Medicine and Science.

Picture: Kate Williams

ATTE NIITTYKANGAS

Physiotherapist

Atte Niittykangas is a physiotherapist specialized in various circus disciplines and he has worked as part of Cirque Du Soleil's Performance medicine team. Besides his physiotherapy work Atte has performed as a circus artist and worked as a headmaster of a circus school in Finland.

@sirkusfysio


HENRI HÄNNINEN

B.Sc., circus performer, S&C coach, educator

Henri Hänninen is currently finishing up his M.Sc. studies in science of sports coaching and fitness testing, having completed minor studies in chemistry, molecular biology and cognitive neuroscience. His thesis is going to examine retention of a motor skill during a training break.


Henri has years of experience teaching parkour, aerial silks and floor acro, as well as performing as an aerialist. He's also a certified academic personal trainer. At the moment he's working mostly as a strength and conditioning coach and an educator, bringing current evidence-based information to coaches, trainers and artists.


Having studied extensively and coached national level athletes and professionals in several completely different sports and disciplines (from figure skating to powerlifting etc.), his specialty is analyzing the demands of a sport/discipline and designing periodization models and training programs to meet those demands.

@henri.hanninen 

VESA KUPARINEN

Head Sports Physiotherapist of Finnish Olympic Committee/High Performance Unit


Vesa Kuparinen is currently a Sports Physiotherapist at the Finnish Olympic Commitee/High Performance Unit, Olympic Training Center Helsinki, and the Finnish national team in Arctic Gymnastics (since 2015). He has also been working as a physiotherapist in the Finnish national team in Rhytmic gymnastics (2016-2020) and the Finnish national team in basketball (2011-2017). He is the Chairman of Finnish sportsphysiotherapist association (SUFT).

JOHANNA OSMALA 

Senior physiotherapist at the Finnish National Ballet

Johanna Osmala is a physiotherapist with almost 15 years of experience working with professional dancers and other performers. She is the head of a physiotherapy team at the Finnish National Ballet, responsible for injury prevention, rehabilitation, and coaching services for professional ballet dancers. Currently, she is also a master student in Sports Science at the University of Jyvaskyla, and she is a member of two different research groups investigating dance injuries and pregnancy in dancers. Johanna is an active board member of DHF and has served the association as a president for ten years. She also serves the IADMS (International Association for Dance Medicine and Science) as a member of the program committee.


ÅSA ELOWSON

Dancer, Teacher, Physiotherapist

Åsa Elowson is working within the field of improvisation and community dance and has completed her master's thesis on Dance for PD at Karolinska Institutet, Stockholm.

ÅSA N. ÅSTRÖM

Dancer, Teacher

Åsa N.Åström is a choreographer, dancer and teacher. Head of Dance for Health and Community dance at Balettakademien, Stockholm. Part of Dance Health task force at IADMS (International Association of Dance Medicine and Science). Dance and Art creator.


PAULA THESLEFF

M.Psych, MSc Sport & Health Sciences, Certified Sport Psychologist

Paula Thesleff is a certified sport psychologist. She is specialized in performance enhancement in various areas, including performing arts. Paula is an entrepreneur and works both in private office and as a trainer. Paula is a former gymnast, professional dancer and air acrobat.

@cope_sportfocus

@Paulaelithe

SUVI HONKANEN 

Dancer, writer

Suvi Honkanen is a dancer and writer. She danced professionally with Finnish National Ballet for 9 years before transitioning into creative writing and journalism in 2019. Suvi has a certificate in journalism from UCLA Extension and is continuing her creative writing degree in Jyväskylä University while working on her first novel.

@susuvie


MARI LAHTI

MSc, Sports nutritionist & nutrition coach

Mari is a sports nutritionist with 7 years of experience in working with athletes from various different sports including dancers and gymnasts. During her career, Mari has worked under three different Finnish Sports Academies (Tampere, Helsinki, and Lahti), running educational group programs and providing one-on-one nutrition coaching services. She has also collaborated with numerous sports associations and clubs around Finland.

Her own background as a street and hip hop dancer has given her great insight into dancers' daily lives. This has helped her to better relate to those day-to-day issues dancers might encounter with their nutrition.

Instead of just calling herself a sports nutritionist Mari rather refers to herself as a nutrition coach. Nutrition is something that should be coached instead of just educated. A great nutrition coach helps clients to not only understand nutrition better but also put that knowledge into action in one's daily life.

Twitter & IG: @powerfuelnutrition