Kohti kehorauhaa

sunnuntai 21.4.2024 | Helsinki & zoom

Kohti kehorauhaa on koulutuspäivä sinulle, joka työskentelet kehollisuuden parissa ja haluat käytännön työkaluja siihen, miten toimia kehorauhaa kunnioittaen. 

Kehopuhe on tanssin ja sirkuksen parissa arkipäivää, mutta miten puhumme kehoista? Edistämmekö sanoin ja teoin myönteisen vai kielteisen kehonkuvan muodostumista? Millaisista asioista kehumme? Huomaammeko, kun teemme oletuksia toisista ihmisistä? Osaammeko puhua tavalla, joka ottaa aidosti huomioon kaikki? 

Kohti kehorauhaa meitä johdattelevat Sonya Lindfors (koreografi ja taiteellinen johtaja), Katri Mikkilä (Syömishäiriöliiton asiantuntija, ravitsemusterapeutti (TtM) ja fysioterapeutti) sekä Paula Thesleff (urheilupsykologi (sert.), psyykkisen suorituskyvyn asiantuntija ja kouluttaja (PsM, LitM)).

Ensisijaisesti koulutus palvelee tanssin-, sirkuksen- ja liikunta-alan ammattilaisia sekä heidän parissaan toimivia valmentajia, fysioterapeutteja ja muita terveydenhuollon ammattilaisia. Päivän aikana herätellään tarkastelemaan puhetta, toimintaa ja ympäristöä kehorauhan toteutumisen näkökulmista ja ravistellaan juurtuneita tapoja toimia. Päivän tavoitteena on antaa konkreettisia työkaluja siihen, miten toimia kehollisella alalla kehorauhaa puolustaen.

Kuva: Carita Lähteenmäki

Ohjelma:

10:30-11 ilmoittautuminen

11-11:10 avaussanat

11:10-12:30 Katri Mikkilä: Pullaa, porkkanaa ja kehorauhaa – miten ruoasta, liikkumisesta ja kehon koosta puhutaan?

12:30-13:30 lounas

13:30-14:30 Paula Thesleff: Itsemyötätunto ja taitava vuorovaikutus kehorauhan ytimessä

14:30-14:45 tauko

14:45-15:45 Sonya Lindfors: Mahdoton mahtua! – katse mahdottomiin normeihin

15:45-16:30 loppusanat ja halukkaille vapaamuotoinen päivän annin yhteinen purkaminen


Tapahtumapaikka: 

Tanssistudio Fokus, Pursimiehenkatu 26B (2.krs), 00150 Helsinki & etänä Zoom. Osallistujilla on henkilökohtainen katseluoikeus zoom-tallenteeseen 2vkon ajan tapahtuman jälkeen. Tila ei ole täysin esteetön. Koulutus toteutetaan tanssisalissa, tuoleille ja jumppamatoille mukavasti asettuen. Paikalla tarjoillaan kahvit ja pikkupurtavaa, lounaan voi tuoda mukanaan. 

Hinta: 

50€ DHF:n ja Balettipedagogit ry:n jäsenet, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset *

45€ opiskelijajäsenet (DHF/Balettipedagogit) *

65€ muut

* Jäsenhinnan saamiseksi osallistujan on mahdollista hakea DHF:n jäsenyyttä täyttämällä jäsenhakemus täällä. Jäsenyys astuu voimaan heti jäsenlaskun maksettuasi. Vuosittainen jäsenmaksu on henkilöjäsenille 15€ ja yhteisöjäsenille 45€. 

Puhujat: 

Sonya Lindfors, koreografi ja taiteellinen johtaja

Sonya Lindfors on helsinkiläinen koreografi ja UrbanApa -yhteisön taiteellinen johtaja. Hänen työskentelyään määrittää olemassa olevien valtarakenteiden ravistelu sekä haastaminen, yhteiskuntaa lävistäen ja yhteisöjä voimaannuttaen.

Mahdoton mahtua! – katse mahdottomiin normeihin

Normit ovat mahdottomia, niihin ei mahdu kukaan. Puheenvuorossaan Lindfors tarkastelee normeja ja normaaliuden rakentuneisuutta antirasistisesta ja intersektionaalisesta perspektiivistä.


Katri Mikkilä, Syömishäiriöliiton asiantuntija, ravitsemusterapeutti (TtM) ja fysioterapeutti

Katri Mikkilä on ruokaa, kehoa ja mielenterveyttä kunnioittavan hyvinvointipuheen edelläkävijä, ravitsemusasiantuntija ja syömishäiriötyön ammattilainen.

Pullaa, porkkanaa ja kehorauhaa – miten ruoasta, liikkumisesta ja kehon koosta puhutaan?

Miksi kulttuurimme yleinen tapa puhua ja toimia syömisen, liikkumisen ja kehon koon äärellä on kuin syömishäiriön oppikirjasta? Miksi ajatellaan, että muiden terveyttä edistää sellainen kurinalaisuus ja ankaruus, joka syömishäiriötä sairastavalla olisi osa oireilua? Ja ennen kaikkea: mitä meistä jokainen voi tehdä, että se olisi vähemmän niin? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä kutsuu mukaan kyseenalaistamaan laihuutta ja tietynlaisia kehoja ihannoivasta kulttuuristamme kumpuavaa vahingollista ja eriarvoistavaa keho- ja ruokapuhetta.


Paula Thesleff, urheilupsykologi (sert.), psyykkisen suorituskyvyn asiantuntija ja kouluttaja (PsM, LitM)

Paula on psykologian ja liikuntatieteen maisteri, jolla on yli vuosikymmenen työkokemus suorituskyvyn psykologian parista. Paulan osaamisen taustalla vaikuttavat niin pitkä ura voimistelijana kuin tanssijanakin ja hän pyrkiikin edistämään taiteenpsykologian asemaa Suomessa myös monipuolisten luottamustehtäviensä kautta. Päivätyönään Paula kouluttaa valmentajia, opettajia sekä psyykkisen valmennuksen asiantuntijoita, tapaa ihmisiä vastaanotolla sekä johtaa yrityksensä Copen asiantuntijatiimiä.

Itsemyötätunto ja taitava vuorovaikutus kehorauhan ytimessä

Paula Thesleff avaa vuorovaikutustaitojen merkitystä kehorauhaan liittyen sekä vie meidät sen äärelle mistä kaikki lähtee: jokaisen omasta kehosuhteesta. Keskustelemme myös siitä, miten esimerkiksi opetustyössä voi puhua kehoista ja käyttää kosketusta turvallisesti ja rakentavasti, jottei epävarmuuden vuoksi päädytä luomaan kehoista tabu-aihetta.