Kohti kehorauhaa

sunnuntai 21.4.2024 | Helsinki & zoom

Koulutuspäivä tanssi- ja sirkusalan ammattilaisille ja harrastajille, sekä heidän parissaan työskenteleville terveydenhuoltoalan ammattilaisille. 

Millaista muutosta tarvitaan, jotta kehorauha toteutuu esittävien taiteiden parissa? Miten puhua kehoista ja käyttää kosketusta turvallisesti ja rakentavasti, jottei epävarmuuden vuoksi päädytä luomaan kehoista tabu-aihetta? Miten rakentaa ja vaalia toimintaympäristöä, jossa jokainen voi kokea olevansa tervetullut ja arvokas niin yksilönä kuin osana yhteisöään sellaisena kuin on?

Kohti kehorauhaa meitä johdattelevat Sonya Lindfors (koreografi ja taiteellinen johtaja), Katri Mikkilä (Syömishäiriöliiton asiantuntija, ravitsemusterapeutti (TtM) ja fysioterapeutti) sekä Paula Thesleff (urheilupsykologi (sert.), psyykkisen suorituskyvyn asiantuntija ja kouluttaja (PsM, LitM)). Päivän aikana herätellään tarkastelemaan puhetta, toimintaa ja ympäristöä kehorauhan toteutumisen näkökulmista ja ravistellaan juurtuneita tapoja toimia. Päivän tavoitteena on antaa konkreettisia työkaluja siihen, miten toimia kehollisella alalla kehorauhaa puolustaen.

Kuva: Carita Lähteenmäki

Tarkemmat tiedot päivitetään ja ilmoittautuminen avataan pian!

Ohjelma:

10:30-11 ilmoittautuminen

11-11:10 avaussanat

11:10-12:30 Katri Mikkilä: Pullaa, porkkanaa ja kehorauhaa – miten ruoasta, liikkumisesta ja kehon koosta puhutaan?

12:30-13:15 lounas

13:15-14:15 Paula Thesleff: Itsemyötätunto ja taitava vuorovaikutus kehorauhan ytimessä

14:15-15:15 Sonya Lindfors: Mahdoton mahtua! – katse mahdottomiin normeihin

15:15-16 loppusanat ja vapaamuotoinen päivän annin yhteinen purkaminen


Muutokset mahdollisia, kunnes tapahtumapaikka vahvistetaan.


Puhujat: 

Sonya Lindfors, koreografi ja taiteellinen johtaja

Sonya Lindfors on helsinkiläinen koreografi ja UrbanApa -yhteisön taiteellinen johtaja. Hänen työskentelyään määrittää olemassa olevien valtarakenteiden ravistelu sekä haastaminen, yhteiskuntaa lävistäen ja yhteisöjä voimaannuttaen.

Mahdoton mahtua! – katse mahdottomiin normeihin

Normit ovat mahdottomia, niihin ei mahdu kukaan. Puheenvuorossaan Lindfors tarkastelee normeja ja normaaliuden rakentuneisuutta antirasistisesta ja intersektionaalisesta perspektiivistä .


Katri Mikkilä, Syömishäiriöliiton asiantuntija, ravitsemusterapeutti (TtM) ja fysioterapeutti

Katri Mikkilä on ruokaa, kehoa ja mielenterveyttä kunnioittavan hyvinvointipuheen edelläkävijä, ravitsemusasiantuntija ja syömishäiriötyön ammattilainen.

Pullaa, porkkanaa ja kehorauhaa – miten ruoasta, liikkumisesta ja kehon koosta puhutaan?

Miksi kulttuurimme yleinen tapa puhua ja toimia syömisen, liikkumisen ja kehon koon äärellä on kuin syömishäiriön oppikirjasta? Miksi ajatellaan, että muiden terveyttä edistää sellainen kurinalaisuus ja ankaruus, joka syömishäiriötä sairastavalla olisi osa oireilua? Ja ennen kaikkea: mitä meistä jokainen voi tehdä, että se olisi vähemmän niin? Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä kutsuu mukaan kyseenalaistamaan laihuutta ja tietynlaisia kehoja ihannoivasta kulttuuristamme kumpuavaa vahingollista ja eriarvoistavaa keho- ja ruokapuhetta.


Paula Thesleff, urheilupsykologi (sert.), psyykkisen suorituskyvyn asiantuntija ja kouluttaja (PsM, LitM)

Itsemyötätunto ja taitava vuorovaikutus kehorauhan ytimessä

Paula Thesleff avaa vuorovaikutustaitojen merkitystä kehorauhaan liittyen sekä vie meidät sen äärelle mistä kaikki lähtee: jokaisen omasta kehosuhteesta. Keskustelemme myös siitä, miten esimerkiksi opetustyössä voi puhua kehoista ja käyttää kosketusta turvallisesti ja rakentavasti, jottei epävarmuuden vuoksi päädytä luomaan kehoista tabu-aihetta.